VÄRT ATT VETA
OM KLABBÖLE OCH UMEÅ

SM-byn Klabböle har gamla anor. Byn kan ha varit bebodd för 6.000 år sedan!? Vid en jämförelse är Umeås äldsta björk bara en fjunig junior – den står i Klabböle och har gjort det i 200 år.

För mycket länge sedan hette Klabböle förmodligen Klaffweböle, efter en bonde i byn som med dagens språk hette Klave. Ändelsen ”böle” har med "bo" att göra och lär betyda ”avsides nyodling, nybygge”. Det tog några hundra år innan Klaves nyodling bytte skepnad och blev Klabböle.

Det har fiskats mycket i Klabböle, även om Kronan också skulle ha en del av fångsterna som ett slags skatt. Drottning Kristina intresserade sig också för fisket. Hon skänkte laxfisket i Norrfors, Sörfors och Klabböle till Magnus Gabriel de la Gardie!

Jord- och skogsbrukarna har också haft det strävsamt. Gick en get över till grannen på 1600-talet väntade räfst- och rättarting. Att hugga ner ett träd gjorde man inte heller olovandes. Skogshuggeriet hade ändå inga likheter med det som 200 år senare etablerades i grannbyn på andra sidan älven. I Baggböle började baggböleriet.

Klabböle har också betytt mycket för Umeås utveckling.
När broar började byggas över Umeälven hämtades ofta stenar från Klabberget.

Sten från Klabberget behövdes också när Umeå fick sitt första vattenkraftverk – Klabböle kraftverk stod klart 1899 och levererade elektricitet fram till 1958 då Stornorrfors tog över.

Det finns mycket att berätta om det gamla kraftverket. Riktigt dramatiskt var det 1938 när Umeälven svämmade över. Ett tag trodde man att hela kraftverket skulle flyta bort. Snacka om vattenkraft!

Minnet av Klabböle kraftverk bevaras nu i ett museum med experimentverkstad som fått namnet Umeå Energicentrum.

Det är väl värt ett besök där när du kommer till Klabböle. 
MEDELDISTANS
Inbjudan
PM, medeldistans
Startlistor, kvalet
Startlistor, finalen
Resultat, kvalet
Resultat, finalen

STAFETT
Inbjudan
PM, stafett-SM
Startlistor, stafett-SM
Resultat, stafett-SM

BRA ATT VETA
Organisation

Direktsändning
Avlyst område
Träningsmöjligheter
Bokningar
Det händer i Umeå
Pjöller
Historia & historier

ÖVRIGT
Pressinformation

Sponsorer